Hartje Stiphout

Ruim 100 nieuwe woningen in hartje Stiphout; sloop textielwinkel De Greef zet metamorfose in gang

HELMOND – Stukje bij beetje wordt komende maanden duidelijk hoe het centrum van Stiphout eruit gaat zien. Op en om het terrein van stoffenhandel De Greef komen ruim honderd woningen in alle soorten en prijsklassen en veel groen. Er lopen ook gesprekken over de grond van de voormalige groentewinkel Bertje Manders.

,,Er wordt al twintig jaar gepraat over deze locaties. Het moet er nu maar eens van komen”, vindt Robert Hellings van Cedrus Vastgoed. ,,Het wordt een mooi stukje Stiphout waar het prettig wonen is voor veel doelgroepen; jong en oud, met een grote en kleine beurs”, aldus directeur Joost Lobée van Compaen.

 

De Helmondse vastgoedontwikkelaars Hellings (Cedrus) en Heesmans zijn eind 2020 eigenaar geworden van het perceel van textielfamilie De Greef. Daarmee is er weer beweging gekomen in het verstofte masterplan voor het centrum van Stiphout. Samenwerkingspartner is corporatie Compaen. Die gaat voor zo’n 37 sociale huurwoningen zorgen. Collega-verhuurder Volksbelang heeft zijn panden in het gebied overgedragen om dat mogelijk te kunnen maken.

Autoluwe hofjes

De winkel van De Greef en de hallen op het achterterrein gaan tegen de vlakte. Aan de Dorpsstraat komt een kenmerkende entree naar een nieuw woongebied. Gebouwd wordt op een enorme binnenplaats tussen de Dorpsstraat, Elsdonk en Wevestraat. Daar zijn nu loodsen en grasvelden te vinden.

In autoluwe hofjes komt een mix van allerlei soorten huur- en koopappartementen en -woningen. Die worden ook bereikbaar vanuit doorgangen aan de Elsdonk en Wevestraat. Gedacht wordt aan ‘een dorpse architectuur met warme kleuren’. Aan de Dorpsstraat blijft ruimte voor bedrijvigheid en maatschappelijke functies.

 

De Greef Textiel in Stiphout (rechts) maakt plaats voor woningen.
De Dorpsstraat krijgt een nieuwe look. © René Manders/DCI Media

 

Overleg met de buurt

Exacte aantallen, bouwhoogtes en wat er precies komt staat nog niet vast, haasten de plannenmakers zich te zeggen. Nog deze maand is er een eerste online bijeenkomst met de buurt. Gezien de grootte van het project, de ligging en wetende hoe gevoelig bouwplannen liggen in Stiphout, wordt zorgvuldig overlegd met buren en andere wijkbewoners. ,,In gesprek met de omgeving vullen we het gebied in.”

De projectontwikkelaars en Compaen verwachten heel 2022 nodig te hebben voor de overleggen met de Stiphoutenaren en procedures. ,,Ik hoop dat we in 2023 kunnen gaan uitvoeren. Er is een groot tekort aan woningen”, zegt Lobée.

,,Uit onderzoek blijkt dat de regio mensen blijft aantrekken, ook op lange termijn. Bouwlocaties zijn schaars. Als we ze vinden, kunnen we niet snel genoeg bouwen.” Desondanks benadrukken de ontwikkelaars van het project Hartje Stiphout nogmaals ‘dat zorgvuldigheid en goed overleg’ voorop staat.

Bouwen op plek Manders

Hellings is intussen ook in gesprek gegaan met de familie Manders over de grond van de oude groentewinkel. Het grote perceel ligt aan de Dorpsstraat, niet ver van De Greef. ,,Dat kan fase 2 zijn. Het zou op termijn een geheel kunnen worden.” Ook voor die plek zijn in het verleden bouwplannen gemaakt die nooit zijn uitgevoerd. Destijds was voorzien in een supermarkt en appartementen.

Aan de overkant van de Dorpsstraat zijn plannen voor een gezondheidscentrum met appartementen op de plek van cafe ’t Aambeeld. Die stuiten op veel verzet. Een andere locatie aan de Dorpsstraat waar in de toekomst mogelijk woningen zouden kunnen komen, is die van café D’n Brouwer.